Napraforgó csoport

   Ovi napraforgó             

    Óvodapedagógusok: Németh Attiláné Márti néni

                                                   Bakos Mária

     Dajka néni: Dékány Tamásné Ingrid néni

Az idei tanévben óvodai életük második évét kezdték meg a Mézeskalács óvoda Napraforgó csoportos, kis – középsős  gyermekei.  A csoportba  szeptember elején 2 új kisgyermek érkezett , így a csoport teljes létszáma 24 fő lett, amit 15 lány és 9 fiú alkot.

Az óvodai csoportot kicsit átalakítva, a megszokott eszközöket életkoruknak megfelelő játékokkal kiegészítve vártuk szeptemberben a gyerekeket, akik örömmel próbálgatták az újdonságokat. Célunk, hogy az újonnan érkezők is  zökkenőmentesen beilleszkedjenek a csoportba, és jól érezzék magukat.

 Gyermekeink már ismerik az intézmény dolgozóit, a csoportokat, egyéb helyiségeket, így a kisebb feladatok, megbízások elvégzése is több szerepet kaphat. A középsősöknél bevezetésre kerülő naposi munka sok lehetőséget teremt nem csak a közösségért végzett munkában, hanem lehetőséget nyújt a különböző értelmi képességek  fejlesztésére is.

A különböző tanulási tevékenységek játékos formában, kötetlenül valósulnak meg.  Feladatunk, hogy a gyermekek egyéni képességeit megismerve,  differenciáltan fejlesszük őket, több lehetőség felkínálásával, érdeklődési körük figyelembevételével. A csoport szokásrendszerének közös alakításában a gyerekek is részt vesznek, így betartásuk is könnyebben megy.

A csoportban a fiúk szívesen autóznak, illetve a lányokkal együtt a szerepjátékokat részesítik előnyben. A babaszobában, babakonyhában és a boltban minden nap újabb játékra van lehetőség.  Minden nap mesélünk, verselünk, rajzolunk, tornázunk. Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód kialakítására, ezért minden nap mozgunk a szabad levegőn is, illetve minden nap gyümölccsel, zöldséggel kínáljuk őket. Az udvaron a mászóka, forgó, trambulin, hinta és a homokozó a legnépszerűbb, de szívesen használják a csúszdákat is. A szerepjáték az udvaron is előtérbe kerül, illetve a már megismert fogójátékok, bújócska.

A gyermekek nevelését közös nevelési elveinkkel , valamint mi óvodapedagógusok, és a dajka néni összehangolt munkájával segítjük elő. Célunk a szeretetteljes, családias, jó hangulatú légkör, biztonságos környezet megteremtése, ahová a szülők is jó szívvel engedik be reggelente a gyermekeiket.